Att anställa nya medarbetare är en av de viktigaste investeringarna ett företag gör. Det handlar inte bara om att fylla en roll, utan om att hitta rätt person som kan bidra till verksamhetens mål och kultur. Men vad är egentligen en anställningsprocess, varför behövs den – och varför är det viktigt att den är strukturerad? Låt oss dyka in i ämnet.
En anställningsprocess är alla de steg du tar från det ögonblick du identifierar ett rekryteringsbehov till att en ny kollega börjar sitt nya jobb. Här ingår ofta att ta fram en kravspec eller rollbeskrivning, producera och publicera en jobbannons, granska ansökningar, genomföra intervjuer och bakgrundskontroller och slutligen anställa en person.
Att ha en genomtänkt anställningsprocess på plats när du ska rekrytera nya medarbetare ökar dina chanser att hitta en ny kollega som svarar mot verksamhetens behov, inom rimlig tid. Det påverkar också upplevelsen för den som söker jobb – en viktig pusselbit för dig som är, och också vill uppfattas som, en attraktiv arbetsgivare (s k employer branding).
Men även med en anställningsprocess på plats, finns det risk att åka av banan – och i värsta fall hamna i diket. De allra vanligaste misstagen som gör att man hamnar på glid är förutfattade meningar och magkänsla. Ibland kan magkänslan vara rätt förstås. Men när det handlar om att anställa personal finns det smartare, och mer pålitliga metoder som effektivt minskar risken för att det blir fel – och dyrt.
Lösningen? En strukturerad anställningsprocess! Men vad innebär det och vilka är fördelarna? Vi reder ut.
Syftet med en strukturerad anställningsprocess är att hjälpa dig fatta rättvisa och effektiva beslut. Precis som med en “vanlig” anställningsprocess följer du en tydlig process där varje steg syftar till att göra det enklare för både den som behöver personal och den som söker jobb att hitta rätt.
Skillnaden med en strukturerad process är, precis som namnet avslöjar, strukturen. Här har varje steg på förhand bestämda kriterier (till exempel urvalskriterier eller intervjufrågor), och ett tydligt format. Med en strukturerad process, gemensam för alla jobbsökare, minimeras risken för förutfattade meningar som i värsta fall leder till felaktiga beslut.
Här är fem fördelar med en strukturerad anställningsprocess:
När anställningsprocessen följer en tydlig struktur blir det lättare att säkerställa att den person du anställer verkligen är den bästa personen för rollen och företaget.
Genom att säkerställa att alla jobbsökare bedöms objektivt, och därmed minimera risken att fatta beslut baserat på tycke och smak, bidrar en strukturerad anställningsprocess till en inkluderande arbetsplats där det finns plats för olika perspektiv och erfarenheter.
Att rekrytera fel person kan bli en kostsam affär. Genom att definiera varje steg i förväg kan du både minska risken för felrekryteringar och dessutom undvika onödiga arbetsmoment som slukar både tid och pengar.
Med en transparent och strukturerad process visar du jobbsökaren att du värderar deras tid och att ni är en arbetsgivare som tar saker på allvar. Det i sin tur bidrar positivt till bilden av er som arbetsgivare – viktigt även för de jobbsökare som inte får jobbet.
Genom att dokumentera och analysera varje steg i processen får du värdefull data på vad som fungerar och vad som kan förbättras tills nästa gång det är dags att rekrytera.
Det kan kännas överväldigande att sätta upp en strukturerad anställningsprocess, men det behöver inte vara det. Det absolut viktigaste steget är att kartlägga dina behov, d v s vilken kompetens och förmågor du behöver och varför. Var specifik! Det kommer vara ovärderligt när det är dags att identifiera vilka steg du behöver ha i just din process.
Här hittar du 3 konkreta tips som hjälper dig komma igång!
Om du tycker att det känns tidskrävande eller komplicerat att skapa och driva processen själv, kan du ta hjälp. Lite längre ner berättar vi mer om det!
En strukturerad anställningsprocess är inte bara en praktisk förutsättning – det är en investering i din verksamhets framtid. Genom att ta kontroll över varje steg i rekryteringen minskar du risken för felrekryteringar, förbättrar upplevelsen för jobbsökaren – och ökar chansen att hitta din nästa kollega!
Vill du ha hjälp med att hitta rätt person till rätt roll? Pamoja hjälper dig!
Med Pamoja slipper du annonsera, administrera, svajpa, lajka, och anställa. Istället gör vi allt tänkbart förarbete – som urval, jobb-tester, intervjuer och bakgrundskontroller. Noll huvudvärk alltså.
Här kan du läsa mer om Pamoja och hur det funkar.
Behöver du bra personal nu på en gång? Välkommen! Vi svarar blixtsnabbt och är snälla.