Visstidsanställning och semester – så funkar det!

Att få möjlighet att vara ledig och ladda batterierna är viktigt för alla som arbetar. Men hur funkar det med semester för den som har en visstidsanställning? Vi dyker ner i vad som gäller för dig som har personal med tidsbegränsad anställning.

Visstidsanställning och semester – vad säger lagen?

En visstidsanställning innebär en anställning under en bestämd period, exempelvis för att täcka upp under ett projekt eller en föräldraledighet. Trots att anställningen inte är fast, har medarbetaren fortfarande rätt till semester. Enligt semesterlagen har alla som arbetar i Sverige rätt till 25 semesterdagar per år, oavsett anställningsform. Det betyder att den som är visstidsanställd har rätt till semester, men hur semesterdagarna tas ut kan däremot variera.

För att ha rätt till betald semester behöver du först ha tjänat in en semesterlön. Om din kollega är nyanställd kan det innebära att hen inte har hunnit tjäna in en betald semester när det är dags för semester, men har däremot rätt att ta ut obetald semester. Semesterlagen garanterar alla minst fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna, vanligtvis mellan juni och augusti, om inget annat avtalats.

Intjänandeår och semesterår – så funkar det!

Semesteråret är uppdelat i två delar: intjänandeåret och semesteråret. Intjänandeåret är den period då man tjänar in sin rätt till betald semester. Den löper från den 1 april ett år till den 31 mars nästa år. Semesteråret följer direkt efter intjänandeåret och är den period då man kan ta ut den semester man tjänat in.

Om din kollega börjar en visstidsanställning den 1 juni och jobbar året ut, kommer hen att ha tjänat in semester för de månader hen har arbetat. Under nästa semesterår har den anställde rätt att ta ut dessa dagar som betald semester.

Så funkar det att ta ut semester under en visstidsanställning

Ibland kan det vara klurigt att räkna ut hur många semesterdagar som man har rätt till, och när de passar att tas ut. Därför är det viktigt att ha en öppen dialog med din medarbetare från början. Diskutera semesterplaner och vad som är möjligt utifrån företagets behov och din medarbetares rättigheter.

Om din medarbetare vill ta ut semester under anställningstiden, är tipset alltså att planera i god tid. Det är du som arbetsgivare som har sista ordet när det gäller att bevilja semester, men du behöver alltid ta hänsyn till önskemål och försöka hitta en lösning som fungerar för båda parter.

Semesterersättning – vad händer om man inte tar ut sin semester?

Om din kollega inte hinner ta ut sin semester under sin visstidsanställning, har hen rätt till semesterersättning. Semesterersättning är ett extra belopp som betalas ut tillsammans med slutlönen när anställningen upphör. Denna ersättning motsvarar den semesterlön som du skulle ha fått om du tagit ut semestern i lediga dagar. Semesterersättning ska enligt lagen vara minst 12 procent av din intjänade lön.

Sammanfattningsvis…

Visstidsanställda har rätt till semester och semesterlön, precis som fast anställda. Genom att ha koll på semesterlagen och planera tillsammans med dina medarbetare, kan du se till att både tillsvidareanställda och visstidsanställda kollegor får chans att ladda batterierna.
Har du fler frågor? Eller behöver du hjälp med bra personal? Hör av dig! Vi svarar snabbt och är snälla!