Uppsägningstid och kollektivavtal – så funkar det

Att säga upp sig från ett jobb är inte alltid enkelt, och processen kan kännas lite snårig, särskilt när det gäller uppsägningstid. Om du är anställd i en verksamhet där det finns ett kollektivavtal är uppsägningstiden ofta reglerad i avtalet. Därför är det viktigt att ha koll på vad som gäller när du säger upp dig, så att du kan säkerställa att uppsägningstiden blir både smidig och proffsig. Här går vi igenom grunderna för uppsägningstid enligt kollektivavtal och ger dig konkreta tips på saker att tänka på vid en uppsägning.

Vad är uppsägningstid och varför är den viktig?

Uppsägningstid är den tid som gäller från att du eller din arbetsgivare har sagt upp anställningen tills dess att du faktiskt slutar jobba. Det är en viktig period som ger både dig och din arbetsgivare tid att förbereda sig. För dig som anställd innebär det att du kan avsluta dina arbetsuppgifter på ett ordnat sätt, och arbetsgivaren får möjlighet att se över organisationen och hitta en ersättare. En välplanerad uppsägningstid ger alltså både dig och din arbetsgivare möjlighet att avsluta samarbetet på ett bra sätt.

Hur styr kollektivavtal uppsägningstiden?

Kollektivavtal är en överenskommelse mellan en arbetsgivarorganisation eller arbetsgivare, och en facklig organisation som representerar arbetstagarna, och reglerar anställningsvillkoren för dig som anställd. Det skapar en gemensam grund att stå på, och säkerställer att arbetsvillkoren är rättvisa och transparenta.

Kollektivavtalet inkluderar också regler för uppsägningstid. Uppsägningstiden i kollektivavtalet kan vara längre än vad som gäller enligt lagen om anställningsskydd (LAS), vilket kan ge dig ett extra skydd som anställd. Exempelvis kan ett kollektivavtal ange att uppsägningstiden är tre månader när du varit anställd i ett visst antal år, medan LAS kanske anger en kortare period. Ta alltid reda på hur just ditt kollektivavtal ser ut där du jobbar.

Här kan du läsa mer om kollektivavtal och hur det funkar.

Faktorer som påverkar uppsägningstiden i kollektivavtal

  • Anställningstid: Hur länge du har jobbat på företaget
  • Anställningsform: Till exempel om du har en tillsvidareanställning eller visstidsanställning.
  • Typ av bransch: Kollektivavtalets regler kan variera beroende på vilken bransch du jobbar inom.

Tips vid uppsägning – det här behöver du tänka på

  1. Läs igenom ditt kollektivavtal
    Börja med att läsa igenom ditt kollektivavtal och vad som gäller vid uppsägningstid. Om du är osäker kan du alltid fråga din arbetsgivare eller kontakta facket för hjälp.
  2. Meddela din arbetsgivare
    Informera din arbetsgivare så snart du kan. Det är vanligt att börja med att berätta muntligt för din chef, men kom ihåg att också lämna in en skriftlig uppsägning. Då säkerställer du att din arbetsgivare har fått rätt information och att ni är överens om vilka datum som gäller.
  3. Planera ditt avslut
    Använd uppsägningstiden till att avsluta dina nuvarande uppgifter på ett bra sätt (om du inte får annan information från din arbetsgivare – då är det viktigt att följa det). Det kan handla om att dokumentera ditt arbete eller att hjälpa till med överlämning till en kollega. Ta hjälp av din chef för att säkerställa att ditt avslut blir så bra som möjligt.

Så hanterar du uppsägningstiden smidigt

Uppsägningstiden enligt kollektivavtal reglerar både dina rättigheter och skyldigheter som anställd, och är till för att göra uppsägningen trygg och ordnad. Genom att ha koll på ditt kollektivavtal och följa de regler som gäller kan du säkerställa att din uppsägningstid blir både smidig och proffsig.

Att avsluta en anställning kan kännas som ett stort steg, men det är också en brygga till nästa äventyr i arbetslivet. Kanske blir det hos Pamoja? 🙂

Jobba tryggt med Pamoja

När du jobbar med Pamoja är du anställd av oss och omfattas av vårt kollektivavtal. Det innebär bland annat att du får pension, semesterersättning och är försäkrad. Att anställningen är trygg och rättvis, helt enkelt. Precis som det ska vara.

Vill du veta mer om hur det funkar att jobba med Pamoja? Läs mer eller sök jobb direkt!