Skidsäsong, sommarsäsong, högsäsong, båtsäsong… Kärt barn har många namn! För många innebär en säsongsanställning en chans att få variation, resa till en annan ort eller land, utöva en hobby, träffa nya kompisar eller lära sig nya saker. Om man bortser från den romantiska bilden av att säsongsjobb skulle vara lite som semester :), är det många som undrar hur det faktiskt funkar med semester när man har en säsongsanställning. Vi reder ut vad du behöver veta, oavsett om du är arbetsgivare eller säsongare. Häng på!
En säsongsanställning innebär att du jobbar under en del av året när behovet är som störst, till exempel under sommaren i en glasskiosk eller under vintersäsongen på en skidort. Precis som namnet avslöjar innebär ett säsongsjobb att det enbart kan utföras under en bestämd del av året, en säsong. Säsongsanställningar är därför vanligast i branscher som också påverkas av säsongen, till exempel turism, jordbruk, handel och restaurangbranschen.
En säsongsanställning är tidsbegränsad och upphör när säsongen är slut. Det innebär att den som är säsongsanställd inte har en fast anställning året runt, vilket kan påverka antal semesterdagar.
Den som säsongsjobbar i Sverige har rätt till semesterersättning istället för betald ledighet.
Semesterersättningen motsvarar 12 procent av den totala lönen under anställningstiden. Det innebär att en person som tjänar 100 000 kronor under en säsong, ska få 12 000 kronor i semesterersättning utöver ordinarie lön.
Viktigt att veta!
Om säsongsavtalet säger något annat, som exempelvis att en medarbetare har rätt till betalda semesterdagar istället för semesterersättning, så är det dessa villkor som gäller. Påminn om att läsa anställningsavtalet noggrant och att ställa frågor om något är oklart.
Semesterersättning för säsongsanställda betalas oftast ut i samband med att anställningen upphör. Det kan ske på sista löneutbetalningen eller som en separat utbetalning. Det är också vanligt att semesterersättningen betalas ut löpande, alltså under tiden man jobbar, tillsammans med varje månadslön. Klargör direkt med din säsongspersonal hur och när semesterersättningen kommer att betalas ut, för att undvika onödiga missförstånd.
Möjligheten att ta ut betald semester under en säsongsanställning beror på hur lång anställningsperioden är och vad du och din personal har kommit överens om. Om du har personal som är anställda under en kortare period, till exempel några veckor eller en månad, är det semesterersättning som gäller.
För längre säsongsanställningar, exempelvis under en hel sommar- eller vintersäsong, väljer vissa företag att erbjuda betald ledighet om personalen har hunnit tjäna in tillräckligt med semesterdagar och det är praktiskt möjligt. Se till att reda ut vad som gäller i förväg!
En säsongsanställning innebär en tidsbegränsad arbetsperiod som ofta sammanfaller med en viss årstid. Säsongsanställda har samma rättigheter som andra anställda (enligt semesterlagen), men får semesterersättning istället för betald semesterledighet. Ersättningen motsvarar 12 procent av den totala intjänade lönen och betalas vanligtvis ut vid anställningens slut. Möjligheten att ta ut betald semester under anställningen varierar och beror på avtal och anställningens längd.
Pamoja hjälper dig med bra personal, till skola, vård, lager, butik, hotell, restaurang, event och mer. Vi tar fullt arbetsgivaransvar för vår personal, och alla kostnader ingår. Inga krångliga avtal eller långa bindningstider. Självklart har vi kollektivavtal (så att du slipper ha koll på det där med semester…). Läs mer och boka bra personal på direkten!