Jobba på skola – så hittar du rätt roll för dig!

Är du intresserad av att jobba i skolan? Kanske studerar du till lärare, är nyexaminerad pedagog och i början av din karriär – eller bara nyfiken på hur det funkar att jobba inom skolans värld? Att jobba på en skola är både roligt och meningsfullt, och det finns många olika roller att utforska. Så hur ska du veta vad som passar just dig? Vi går igenom vanliga roller och vägar till jobbet!

Jobba på skola – en värld av möjligheter

Skolan är en omfattande organisation med många olika typer av roller och funktioner; från pedagoger och kökspersonal, till administratörer och skolledning. Här är några av de vanligaste jobben inom skola:

  1. Lärare
    Lärare är ofta kärnan i en skolas verksamhet. Som lärare kan du arbeta med olika åldersgrupper – från förskoleklass till vuxenutbildning, och inom olika ämnen och områden. Att vara lärare innebär inte bara att undervisa utan också att inspirera, stötta och vägleda elever under hela skoltiden, och säkerställa att alla elever får samma möjligheter även om de har olika förutsättningar. Som lärare är du både en förebild och en mentor, och hjälper elever att utveckla sitt kritiska tänkande, sin självkänsla och sina sociala färdigheter.
  2. Fritidspedagog
    Som fritidspedagog arbetar du oftast i grundskolan på fritidshem, där uppdraget är att skapa en rolig och trygg miljö för barnen efter skoldagen. Du ansvarar för aktiviteter och fritidsprogram som främjar kreativitet, samarbete och fysisk aktivitet. Fritidsverksamheten är en viktig del av barnens dag, där de får chans att leka, lära och växa tillsammans med andra.
    Du kan också jobba som fritidspedagog på behandlingshem eller annan typ av fritidsverksamhet utanför skolans värld.
  3. Elevassistent
    Jobbet som elevassistent innebär att stötta elever som behöver extra hjälp; i klassrummet, särskilda undervisningsgrupper eller i andra skolrelaterade situationer som till exempel under raster eller måltider. Som elevassistent är din roll att hjälpa elever att få de bästa förutsättningarna att nå sin fulla potential. Du kan vara elevassistent till en specifik elev eller flera i grupp.
  4. Lärarassistent
    Som lärarassistent stöttar du lärare i deras arbete, vilket kan innebära allt från att hjälpa till med material och planering till att stötta elever under lektionerna. Det är ett bra sätt att få en första inblick i läraryrket och förstå skolans vardag utan att ha fullt ansvar för undervisningen. Många väljer att plugga vidare till lärare efter att ha provat på jobbet som lärarassistent i skolan.
  5. Skoladministratör
    Bakom kulisserna på en skola finns det administrativ personal som ser till att verksamheten fungerar smidigt. Som skoladministratör kan du jobba med allt från schemaläggning till kommunikation med föräldrar och myndigheter. Ett perfekt jobb för den som trivs i skolans värld och gillar struktur och ordning, men som inte gärna vill jobba med undervisning.
  6. Elevhälsa
    Elevhälsan inkluderar bland annat skolsköterskor, kuratorer och psykologer, och finns för att säkerställa att alla elever mår bra och har de bästa förutsättningarna för lärande och utveckling. Som en del av elevhälsan jobbar du med att främja hälsa och förebygga problem som kan påverka elevernas skolgång, oavsett om det gäller fysiska, psykiska eller sociala aspekter. Elevhälsan samarbetar med såväl lärare, rektorer och vårdnadshavare för att skapa en helhetssyn kring varje elevs situation.

Lediga jobb på skola – så hittar du rätt!

Hur gör man för att hitta lediga jobb i skolan? Och hur gör man om man är osäker på vilken roll eller arbetsplats som är rätt? Här är några tips på vägen!

  1. Kommunens webbplats
    På kommunernas hemsidor hittar du alla skolor och förskolor, både kommunala och fristående. Här kan du läsa mer om alla olika verksamheter och deras pedagogiska inriktning, och om det finns lediga tjänster att söka. Att ta reda på vilken typ av verksamhet som du tror skulle passa just dig är ett viktigt första steg för att hitta rätt!

    Är du lärare? Här finns fler tips på hur du hittar rätt jobb som lärare

  2. Kontakta skolor direkt
    Ibland har skolor lediga tjänster, eller behov av extra personal, som ännu inte är utannonserade. Kontakta skolan eller förskolan och berätta hur du kan bidra! Även om det inte finns behov just då, så etablerar du en första kontakt – det ökar chansen att skolan har dig i åtanke den dagen ett behov uppstår.
  3. Jobbportaler
    Lediga jobb annonseras ofta på jobbportaler som till exempel Arbetsförmedlingen och Indeed, men också på specialiserade sajter som riktar sig mot jobb inom skolan. Ofta finns det möjlighet att lägga in en bevakning på tjänster eller roller som du är intresserad av, så att du snabbt får reda på om det dyker upp lediga jobb.

    Tips! If you snooze, you lose…
    Ansökningar bearbetas ofta löpande, vilket innebär att en tjänst kan tillsättas innan sista ansökningsdatumet om jobbsökare och arbetsgivare är överens. Vänta alltså inte med att söka till sista stund – sök jobbet direkt!

  4. Sociala medier och nätverk
    Många skolor och utbildningsföretag väljer att dela information om lediga tjänster i sina sociala kanaler, så se till att följa alla potentiella arbetsgivare på sociala medier.

    Kom också ihåg att använda ditt eget nätverk! Berätta för dina vänner och bekanta vilken typ av jobb du söker, och be dem ha dig i åtanke om det dyker upp möjligheter som skulle kunna passa dig.

  5. Bemanningsföretag
    Många skolor och förskolor använder sig av bemanningsföretag för behov av tillfällig personal i skolan, men även för längre vikariat. Genom att jobba via ett bemanningsföretag får du möjlighet att prova på olika skolor, arbetsplatser och roller, samtidigt som du samlar erfarenheter och lär känna skolans värld. Ett bra alternativ för dig som är nyexaminerad lärare och osäker på vilken typ av arbetsplats eller inriktning som passar dig, eller om du är nyfiken på om en karriär i skolan kan vara något för dig.

Jobba på skola med Pamoja

Är du nyfiken på ett jobb i skolan men vet inte var du ska börja? Då tipsar vi om Pamoja!
Vi är störst i Sverige på bra vikarier till skola och förskola. Med Pamoja bestämmer du själv hur mycket eller lite du vill jobba, från en dag i veckan till heltid – perfekt för dig som vill kombinera jobbet med annat.

Tillsammans kommer vi fram till vilka uppdrag som passar just dig. Du blir alltid personligt matchad till uppdrag, utifrån dina kompetenser, erfarenheter och önskemål. Du är anställd av oss och jobbar tryggt med kollektivavtal. Det innebär att du har rätt till försäkring, pension och semesterersättning.

När du jobbar i skolan får du både vara med och bidra till framtiden, samtidigt som du får chansen att lära dig nya saker varje dag. Oavsett om du drömmer om att jobba som lärare, fritidspedagog eller elevassistent, så finns det en plats för dig i skolan. Och med Pamoja vid din sida är du aldrig ensam. Du blir både del i ett stort nätverk av kollegor, och får dessutom en personlig kontaktperson och ett helt supportteam som stöttar dig när du behöver.

Här kan du läsa mer om hur det funkar att jobba med Pamoja.

Har du fler frågor eller funderingar? Eller undrar du hur du gör för att söka jobb? Klicka på “Sök jobb” så berättar vi mer.