Hitta jobb som bartender i Stockholm – 6 tips!

Drömmer du om att jobba som bartender? Stockholm är fyllt av spännande barer, restauranger och nattklubbar där du kan få använda din kreativitet bakom bardisken. Men precis som många andra jobb inom servicebranschen kan det vara en utmaning att landa drömjobbet. Hur sticker du ut bland andra jobbsökare? Och vilka steg kan du ta för att hitta rätt jobb för dig?

Här är sex handfasta tips som hjälper dig att komma igång med ditt jobbsökande och gör vägen till bartenderyrket lite enklare (och kortare).

  1. Lär dig hantverket

    Du behöver inte nödvändigtvis ha en formell utbildning för att jobba som bartender. Praktisk erfarenhet, eller annan erfarenhet inom restaurang- och servicebranschen, är också värdefull. Lite längre ner beskriver vi vilken typ av förmågor som är särskilt efterfrågade och användbara som bartender.

    Ny i restaurangbranschen? Då kan en bartenderutbildning vara ett utmärkt första steg. Det finns många olika bartenderutbildningar där du lär dig grunderna i drinkblandning och kundservice. Dryckeskunskap kan också vara del i en serverings- eller bredare restaurangutbildning. Ta reda på vilka alternativ som finns där du bor.

    Tre tips för blivande bartenders!

    1. Kundservice är en stor del av jobbet som bartender – ta alla chanser till att träna på och utveckla dina färdigheter.
    2. Träna på att lära dig drinkrecept – både klassiska och lite mer ovanliga. Övning ger färdighet!
    3. Håll dig uppdaterad om alkohollagar och trender i branschen.

    Kom ihåg! Den som är serveringsansvarig i en bar behöver vara 20 år (enligt alkohollagen).

  2. Bygg ditt nätverk

    Inom restaurang- och barvärlden är kontakter a och o. Det är inte ovanligt att jobb förmedlas genom rekommendationer och personliga relationer, snarare än via jobbannonser. Kanske känner du redan någon som jobbar på ett ställe du är intresserad av? I så fall, tveka inte att fråga om de kan tipsa dig om lediga jobb eller till och med nämna ditt namn för chefen.

    Om du inte ännu har kontakter inom branschen är det dags att börja bygga upp ditt nätverk! Ett bra första steg är att besöka olika barer och restauranger där du skulle vilja jobba. Ta en drink i baren eller ät en middag, och observera personalen – från hur drinkarna blandas (spana in allt från teknik, olika hjälpmedel och verktyg, till dryckessorter och typ av glas) till att interagera med gäster och kollegorna i baren. Om du får tillfälle, passa på att småprata med personalen. Berätta att du är intresserad av att jobba som bartender och fråga om de har några tips på hur du kan komma in i branschen.

  3. Visa din potential

    Att vara en duktig bartender är så mycket mer än att blanda och servera drinkar. Det handlar också om att kunna hantera stress och högt tempo, vara serviceminded och kommunikativ – och att skapa en trevlig atmosfär för gästerna.

    Om du har erfarenhet från serviceyrken där du också har tränat på den här typen av förmågor – lyft fram det i din jobbansökan. Var så konkret du kan! Beskriv hur du har hanterat stressiga situationer, mött kunder eller jobbat i team. Har du kanske praktiserat eller jobbat som bartender på mindre tillställningar, som fester eller event? Berätta om det!

  4. Anpassa din ansökan

    Många barer och restauranger i Stockholm har sina egna unika koncept och stilar – allt från trendiga cocktailbarer till mysiga pubar. Därför är det smart att anpassa din ansökan efter det ställe du helst vill jobba på.

    Gör så här:

    • Spana in sociala medier och läs vad kunder tycker.
    • Ta del av recensioner från branschen.
    • Vad är barens eller restaurangens specialitet? Är de kända för sina innovativa drinkar, för sin festliga stämning eller för sin avslappnade atmosfär?

    Genom att visa att du har koll på deras idé och koncept, och beskriva hur du kan bidra, ökar dina chanser att landa ditt nästa jobb som bartender!

  5. Var flexibel och öppen för nya utmaningar

    Inom bartenderyrket är det viktigt att vara flexibel, både när det gäller arbetstider och arbetsuppgifter. Jobbet innebär ofta att du arbetar kvällar, nätter och helger – det är trots allt då de flesta barer har som mest att göra. Var tydlig med att du är redo och vill jobba då, så ökar dina chanser att få jobbet.

    Flexibilitet handlar också om att vara beredd att ta sig an olika typer av arbetsuppgifter. Ibland kanske du behöver hjälpa till med att servera eller plocka disk, och andra gånger är du ansvarig för att blanda drinkar och hålla koll på beställningar. Genom att visa att du är öppen för att hoppa in där det behövs blir du snabbt en ovärderlig tillgång för din arbetsgivare.

  6. Sök jobb via bemanningsföretag

    Ett sätt att komma igång som bartender i Stockholm är att söka jobb via ett bemanningsföretag. Många barer och restauranger anlitar bemanningsföretag för att hitta extra personal vid behov, särskilt under hektiska perioder som helger och särskilda event.

    Att jobba via ett bemanningsföretag kan ge dig möjlighet att prova på olika arbetsplatser och samla värdefull erfarenhet inom branschen. Du får chansen att jobba på allt från nattklubbar till hotellbarer, vilket ger dig en bred inblick i olika typer av bartenderjobb. Dessutom kan det vara en bra väg in till en mer permanent anställning om du visar framfötterna och gör ett bra jobb. Genom bemanningsföretag får du också ofta större flexibilitet och kan själv välja när och hur mycket du vill jobba – perfekt för dig som vill kombinera jobbet med studier eller andra åtaganden.

Så hittar du jobb som bartender i Stockholm

Att hitta jobb som bartender i Stockholm kan kännas som en utmaning – men är enklare än du tror. Genom att lära dig hantverket (öva, öva, öva), vara nyfiken på både yrket och branschen, hålla dig uppdaterad på nya trender, vårda och utveckla ditt nätverk och vara flexibel och öppen för nya utmaningar, har du goda möjligheter att landa drömjobbet.

Ett bra sätt att komma igång är att jobba med Pamoja! Låt oss förklara hur det funkar. Häng på!

Jobba som bartender med Pamoja

Med Pamoja jobbar du fritt och flexibelt, i restaurang, butik, skola och mer. Du väljer själv hur mycket du vill jobba – från en dag i veckan till heltid. Du matchas alltid personligt till ditt bästa uppdrag och slipper tävla med kollegorna om jobben. När du jobbar med Pamoja är du aldrig ensam. Vi finns alltid nära – från tidig morgon till sen kväll. Dessutom får du både en egen kontaktperson och ett stort, härligt nätverk av kollegor som stöttar dig i vått och torrt. För vi är vad vi heter 🙂

Här hittar du allt du behöver veta om att jobba med Pamoja.

Frågor eller funderingar? Hör av dig! Vi svarar snabbt i chatt, mejl och telefon. Redan bestämt dig? Gör en ansökan nu direkt!

PS. Pamoja betyder tillsammans på swahili.