Jobb som barnskötare – så kommer du igång!

Drömmer du om att jobba med barn och skapa en trygg, rolig och utvecklande miljö för dem? Då kan ett jobb som barnskötare vara precis rätt för dig! Att jobba som barnskötare handlar inte bara om att ta hand om barn, utan också om att vara en viktig del av deras resa mot att bli självständiga och trygga individer. Oavsett om du är nybliven student från barn- och fritidsprogrammet, vill testa på något nytt eller om du redan har erfarenhet, är jobbet som barnskötare både roligt, lärorikt och meningsfullt. Här berättar vi mer om vad jobbet innebär och hur du kommer igång!

Vad innebär ett jobb som barnskötare?

Som barnskötare jobbar du oftast i förskolan med barn mellan ett och sex år, där du tillsammans med förskollärare hjälper till att skapa en trygg och lärorik miljö för barnen. Du är med och planerar dagen, ser till att barnen mår bra och hjälper dem att upptäcka världen genom lek och lärande. Ingen dag är den andra lik – ibland är det mycket lek och sång, ibland utflykter och pyssel.

Det bästa med jobbet? Du får vara med på barnens resa när de lär sig nya saker och växer som personer. Det är både spännande och givande! Du samarbetar också med andra pedagoger och föräldrar, vilket gör jobbet både socialt och varierat.

Hur blir man barnskötare?

Det är faktiskt enklare än du kanske tror att komma igång som barnskötare! Här är några steg som hjälper dig på vägen:

  1. Utbildning och erfarenhet

    Många barnskötare har en utbildning från gymnasiet, till exempel barn- och fritidsprogrammet. Andra väljer att plugga till barnskötare via Komvux som en yrkesutbildning. Ofta finns möjlighet att studera både på distans eller i klassrumsmiljö, och i vissa fall även som lärling. Ta reda på vad som erbjuds i just din kommun! Även om det formella grundkravet är en barnskötarutbildning, kan det också finnas möjlighet att hitta jobb som barnskötare om du har dokumenterad erfarenhet av att jobba med barn.

    Tips! Har du minst ett års yrkeserfarenhet från arbetet med barn men saknar en formell utbildning eller intyg? Då kan det finnas möjlighet att få en validering inom barn och fritid, vilket innebär att du får tillgodoräkna dig din erfarenhet för att korta ner din barnskötarutbildning.

    Här tipsar vi om hur du skriver ett bra CV när du ska söka jobb som barnskötare.

  2. Hitta rätt arbetsplats

    Du kan jobba som barnskötare på många olika typer av förskolor och fritidshem, både i kommunal och privat regi. Fundera på vilken typ av arbetsmiljö som skulle passa dig bäst. Vill du jobba på en liten förskola med få barn, eller kanske i en större verksamhet med fler kollegor? Om du är osäker tipsar vi om att prova dig fram via ett bemanningsföretag. Mer om det under nästa punkt!

  3. Jobba via bemanningsföretag

    Ett bra sätt att komma igång som barnskötare är att jobba genom ett bemanningsföretag. Då får du chans att prova på olika typer av uppdrag och arbetsplatser, samtidigt som du själv bestämmer hur mycket du vill jobba. Dessutom tar bemanningsföretaget hand om all administration, vilket ger dig en trygg anställning oavsett var du jobbar.

4 tips för att lyckas i jobbet som barnskötare

  1. Var kreativ och tålmodig

    När du jobbar i förskolan är du en viktig del i barnens utveckling, som ofta handlar om lek och aktiviteter. Eftersom att barn lär sig bäst när de är intresserade och engagerade, är det bra att vara kreativ. Det kan till exempel handla om att stimulera barnens fantasi genom att använda musik, konst, berättelser eller lek för att hjälpa barnen utveckla sin fantasi och problemlösningsförmåga.

    Barn är ofta fulla av energi och kan utmana tålamodet. Även här kommer din kreativa förmåga väl till pass. Med hjälp av lek, fantasi (och tre djupa andetag :)) kan du bidra till att skapa en lugn och trygg miljö där alla barn får chans att utvecklas i sin takt.

  2. Var nyfiken

    Som barnskötare kommer du garanterat att stöta på både små och stora utmaningar, och det finns alltid nya saker att lära sig i jobbet! 🙂 Ta initiativ och var öppen för att testa nya metoder och pedagogiska verktyg, så kommer du snabbt att utvecklas och få nya erfarenheter. Ju mer du lär dig, desto större chans har du att hitta en plats där du verkligen trivs och kan växa i rollen som barnskötare.

  3. Bygg relationer

    Att jobba som barnskötare handlar inte bara om att ta hand om barnen, utan också om att skapa goda relationer med kollegor och vårdnadshavare. Visa att du är engagerad och pålitlig, och bygg förtroende genom att vara närvarande och lyhörd.

  4. Var flexibel

    Ingen dag är den andra lik när man arbetar med barn, och kreativitet hjälper dig som barnskötare att anpassa dig till nya situationer. Det kan handla om att snabbt hitta på nya lekar när vädret hindrar utomhusaktiviteter, eller komma på innovativa lösningar för att hålla barnen sysselsatta och glada.

Varför välja ett jobb som barnskötare?

Att jobba som barnskötare är mer än bara ett jobb – det är en möjlighet att göra skillnad i barns liv varje dag. Du får se dem växa och utvecklas både socialt och emotionellt, samtidigt som du själv lär dig nya saker, växer i rollen som pedagog och samlar värdefull erfarenhet. Det är ett roligt, givande och omväxlande jobb där du får träffa många olika människor och alltid har något nytt att se fram emot. Dessutom finns det ofta goda möjligheter till vidareutbildning och utveckling inom yrket, så att du kan forma din karriär precis som du vill.

Jobba som barnskötare med Pamoja

Med Pamoja kan du jobba som barnskötare i förskola eller grundskola. Eller både och om du vill och kan! Uppdragen kan vara kortare eller längre, och du väljer själv hur mycket du vill jobba – från en dag i veckan till heltid. Du matchas alltid personligt till det bästa uppdraget för dig och behöver aldrig tävla om jobben.

Bäst av allt? När du jobbar med Pamoja är du aldrig ensam. Du får både en egen kontaktperson och ett stort, härligt nätverk av kollegor som stöttar dig i vått och torrt! För vi är vad vi heter 🙂

Nyfiken på Pamoja? Här berättar vi mer om hur jobbet funkar. Har du frågor eller funderingar? Chatta, mejla eller ring, så hjälper vi dig. Eller sök jobb direkt här!

PS. Pamoja betyder tillsammans på swahili.