Jobba som fritidspedagog – arbetsuppgifter och aktiviteter

Som fritidspedagog är din roll att skapa en trygg och inspirerande miljö för barn på fritidshem (eller fritids, som det ofta kallas), där de kan växa, utveckla nya intressen och stärka sociala färdigheter. Som fritidspedagog samarbetar du med både lärare och föräldrar för att skapa en helhet kring barnens skoldag, med fokus på trivsel, trygghet och personlig utveckling.

Här dyker vi in i fritidspedagogens arbetsuppgifter och bjuder på ett par tips på kreativa aktiviteter som du kan använda dig av i jobbet som fritidspedagog. Häng på!

Vad gör en fritidspedagog?

Som fritidspedagog jobbar du oftast på fritids. Här får barnen chans att koppla av, utforska sina intressen och knyta nya vänskapsband. Fritids är också en plats för lärande och följer skolans läroplan. Arbetsuppgifterna för en fritidspedagog varierar, men handlar till stor del om att kombinera lek, lärande och social utveckling. Det innebär också att vara aktiv och själv delta!

Här är de vanligaste arbetsuppgifter och ansvarsområden i rollen som fritidspedagog:

  1. Skapa trygghet och rutiner: Som fritidspedagog är ditt jobb att skapa en trygg och stabil miljö där barnen känner sig säkra och sedda. Det kan också handla om att se till att det finns tydliga rutiner för mellanmål, aktiviteter och hemgång.
  2. Ha koll på säkerheten: Barn är nyfikna, vilket är underbart – men kan också vara utmanande. Du behöver alltid ha barnens säkerhet i fokus, så att både små och stora äventyr kan ske utan risker.
  3. Bygga sociala relationer: En viktig del i rollen som fritidspedagog handlar om att hjälpa barnen att interagera på ett positivt sätt med varandra. Du hjälper dem att knyta nya vänskapsband och hantera sociala situationer. Ibland kan du behöva medla om det uppstår konflikter.
  4. Samverka med skolan och föräldrarna: Som fritidspedagog är du ofta en del av ett större team som alla arbetar för barnens bästa. Det innebär att samarbeta med lärare och föräldrar, om barnens behov, framsteg och utveckling.
  5. Planera och leda aktiviteter: I fritidspedagogens ansvar ingår att se till att barnen har roliga och meningsfulla saker att göra efter skoldagen. Det kan innebära allt från pyssel och lekar till utflykter och spel.

Fem kreativa aktiviteter för fritidspedagoger

Efter en lång dag i skolbänken, är det viktigt att kunna erbjuda roliga aktiviteter som både skapar glädje och inspirerar. Här kommer fem förslag på kreativa aktiviteter som både stimulerar och engagerar!

  1. Skattjakt med kluriga ledtrådar: Att ordna en skattjakt är alltid populärt! Skapa ledtrådar som barnen ska följa för att hitta en skatt som du har förberett. Det stärker barnens problemlösningsförmåga och övar deras samarbete och kommunikation.
  2. Pyssel med återvunnet material: Samla toarullar, tidningspapper, kartong och annat återvunnet material och låt barnen skapa egna konstverk. Pyssel som uppmuntrar kreativitet är en favorit bland barn och introducerar lärande om miljö och hållbarhet.
  3. Berättarstund med drama: Låt barnen hitta på egna historier och framföra dem som små teaterstycken. Genom att använda sina röster, uttryck och rörelser kan de väcka sina karaktärer till liv, vilket stärker självförtroende och kommunikationsförmåga.
  4. Naturutflykt med upptäcktsfärd: Ta med barnen ut till närmaste skogsdunge för att undersöka allt från småkryp till växter. Ge barnen förstoringsglas och förslag på saker att leta efter, som ett naturbingo! Det lär dem att uppskatta och vårda naturen.
  5. Musik och dansfest: Vad är bättre än att avsluta dagen med en musik- och dansfest? Låt barnen välja låtar och dansa loss tillsammans, vilket låter dem uttrycka sig och släppa loss på ett kul sätt.

Fritidspedagog – ett jobb för dig?

Att vara fritidspedagog är ett jobb fyllt av glädje, utmaningar och utveckling. Du behöver vara lyhörd och engagerad för att skapa en trygg och rolig plats för barn, ha ett kreativt sinne och vara redo att ibland improvisera för att hantera vardagens överraskningar. De små stunderna när barnen lyckas med något nytt, eller när du ser glädjen i deras ögon, är det som gör jobbet så speciellt!

Jobba som fritidspedagog med Pamoja

Är du nyfiken på jobbet som fritidspedagog och vill utforska om det är ett uppdrag för dig? Eller jobbar du redan som fritidspedagog men söker större flexibilitet i vardagen? Då kan ett alternativ vara att jobba som vikarie med Pamoja.

Pamoja är störst i Sverige på bra vikarier till skola och förskola. Här jobbar du fritt och flexibelt, utifrån dina förutsättningar. Du blir alltid personligt matchad till uppdrag som passar just dig, och vi finns med dig hela vägen och stöttar när du behöver – innan, under och efter uppdraget. Jobbet hanterar du enkelt och smidigt i Pamoja-appen. Här planerar du din tid, tar emot uppdrag, tidrapporterar och har kontakt med oss när du behöver.

Törstar du efter mer kunskap och information? Här kan du läsa mer om hur det funkar att jobba med Pamoja.

Har du frågor eller funderingar? Vi svarar snabbt och är snälla. Chatta på webben, mejla eller ring. Eller sök jobb på en gång! Hoppas vi hörs!