Guide: Skriva CV som barnskötare – så gör du!

Att jobba som barnskötare är både roligt, lärorikt och givande! Förutom omsorg om barnen får du också vara med och bidra till deras utveckling och lärande. Ett viktigt uppdrag där du gör skillnad för våra allra yngsta medborgare!

För att landa drömjobbet som barnskötare behöver du inte bara rätt utbildning och erfarenhet – du behöver också ett CV som berättar varför just du passar för jobbet. Men hur skriver man egentligen ett bra CV när man söker jobb som barnskötare? Här guidar vi dig – steg för steg!

Så skriver du ett CV som barnskötare – 7 tips

  1. Börja med att presentera dig

    Första steget i ditt CV är en kort presentation. Syftet är att göra det enkelt för rekryteraren att snabbt få en bild av dig, och bli nyfiken på att få veta mer om dig, så här handlar det om att fånga intresset! Skriv ett kort stycke om vem du är, varför du vill jobba som barnskötare, och vad du kan bidra med på en förskola eller fritidshem.

    Exempel: “Jag är en engagerad och ansvarstagande person som älskar att arbeta med barn. Med erfarenhet från både förskola och barnpassning har jag utvecklat en stark förmåga att skapa en trygg och lärorik miljö för barnen. Jag brinner för att stötta barn i deras utveckling och ser fram emot att bidra med min energi och glädje på er arbetsplats.”

  2. Lyft fram din erfarenhet
    Efter presentationen är det dags att berätta vad du har gjort tidigare, som är relevant för jobbet som barnskötare. Här handlar det om att visa vad du har lärt dig, eller tränat på, i dina tidigare erfarenheter och hur de kan hjälpa dig i rollen som barnskötare. Även om du inte har en lång lista med tidigare jobb, finns det alltid något du kan lyfta fram. Kanske har du jobbat på en förskola tidigare? Som ledare i en förening eller annan pedagogisk verksamhet? Eller kanske med volontärarbete? Fundera på förmågor och egenskaper som kan vara användbara, och var inte rädd för att lyfta fram även små erfarenheter.
    Här är exempel på saker som är värdefulla att ha med i ditt CV, för dig som inte ännu är barnskötare:

    • Erfarenhet av att jobba med barn i olika åldrar. Det kan till exempel vara som barnvakt, idrottsledare eller scoutledare.
    • Förmågan att hantera konflikter på ett lugnt och pedagogiskt sätt.
    • Kunskaper om barnsäkerhet och första hjälpen.
    • Kreativa och lekfulla aktiviteter du kan bidra med, som att leda lekar, pyssel eller sagostunder.

  3. Utbildning – ett viktigt steg
    Om du har utbildning inom barnomsorg eller pedagogik, så lyft fram det! Har du gått en barnskötarutbildning, kurs i barnpsykologi eller någon annan pedagogisk utbildning? Skriv ner det i ditt CV. Har du gått andra kurser som kan vara värdefulla i rollen som barnskötare, till exempel kurser i första hjälpen eller säkerhet? Se till att få med det också! Det visar dessutom att du är engagerad i din egen utveckling och vill fortsätta lära dig mer 🙂

    Exempel:
    “Barnskötarutbildning, ABF, 2021 – 2022
    – Fördjupad kunskap om barns utveckling och pedagogik.
    – Utbildning i första hjälpen för barn.”

    Har du ingen formell utbildning än? Ingen fara! Lägg istället tyngdpunkten på vad du kan, dina förmågor och färdigheter, och framförallt – ge konkreta exempel på hur du kan bidra!

  4. Fokusera på dina förmågor
    Jobbet som barnskötare handlar inte bara om dina kunskaper och erfarenheter, utan också om dig som person. Bra egenskaper i rollen som barnskötare är tålamod och initiativförmåga. Andra användbara förmågor är att vara nyfiken, påhittig, aktiv och bra på att kommunicera – med både barn, vårdnadshavare och kollegor. Ibland kan dina egenskaper och förmågor väga tyngre än tidigare erfarenheter, så våga berätta om vad som gör just dig till en fantastisk barnskötare!
    Här är några egenskaper som kan vara bra att lyfta fram. Kom ihåg att ge exempel på hur eller när du har haft nytta av dem:

    • Tålmodig och stresstålig
    • Bra kommunikationsförmåga.
    • Flexibel och anpassningsbar.
    • Engagerad och ansvarsfull.
    • Bra på att samarbeta i team.

    Exempel: “Jag är bra på att skapa trygghet och förtroende hos barn, samtidigt som jag är tålmodig och lugn även i stressiga situationer. Ett exempel är t.ex. när jag …
    Jag trivs också i miljöer där jag får samarbeta med kollegor för att skapa en trivsam och utvecklande miljö för barnen. I rollen som xx fick jag öva på… “


  5. Anpassa ditt CV för varje jobb
    Även om jobbet som barnskötare ofta är snarlikt, oavsett verksamhet och arbetsplats, är det viktigt att fundera över om det är något särskilt din blivande arbetsgivare letar efter – och hur just du kan erbjuda det. Läs igenom jobbannonsen noggrant och anpassa ditt CV så att det passar för tjänsten du söker.

    Om jobbet handlar om att skapa pedagogiska aktiviteter, se till att lyfta fram din kreativitet och ditt sätt att planera lekfulla, lärande aktiviteter. Om det handlar om att ta hand om små barn, visa att du har erfarenhet av det. Och om du vet att arbetsplatsen värdesätter samarbete kan du lyfta fram just den egenskapen lite extra.

    Ett CV som är anpassat för jobbet du söker visar att du har lagt ner tid och engagemang på din ansökan – och att du verkligen vill ha tjänsten

  6. Kontakt och referenser
    Dubbelkolla att dina kontaktuppgifter är korrekta så att det är lätt att nå dig. Särskilt din mejladress och mobilnummer.

    Tips!
    Se till att den mejladress du hänvisar till är neutral och passar för jobbsammanhang, till exempel med ditt för- och efternamn. Undvik mejladresser med roliga smeknamn eller alias (du vet “partygirl123” eller “manchesterunited4life”), så slipper du onödiga frågor…

    Vissa arbetsgivare ber om referenser, alltså en person som kan intyga dina tidigare erfarenheter, och berätta om hur du har funkat i olika jobbsituationer. Kom ihåg att stämma av innan med de personer som du lämnar som referenser. Du kan också skriva så här: “Referenser lämnas på begäran.”

  7. Dubbelkolla!
    Sist men inte minst – läs igenom ditt CV noggrant innan du klickar på skicka-knappen. Dubbelkolla att alla kontaktuppgifter stämmer och att det inte finns några stavfel. Fundera också på om det är något du kan lyfta fram ännu tydligare? Kanske har du en viktig erfarenhet eller egenskap som du vill att arbetsgivaren verkligen ska se, som visar att du är rätt person för jobbet? Tryck då på den lite extra!

Ditt digitala avtryck bidrar till bilden av dig

De flesta rekryterare och arbetsgivare granskar inte bara din ansökan utan också ditt digitala avtryck. Särskilt för dig som vill jobba med barn och unga, där du också förväntas vara en vuxen förebild. Innan du skickar iväg din ansökan, gör så här:

1. Googla dig själv. Det kommer en rekryterare göra 😉 Du kanske har en gammal blogg som ligger kvar? Eller har du kommenterat på ett forum, eller kanske blivit taggad i en bild? Dina digitala avtryck kan bidra till den samlade bilden som en rekryterare får av dig.

2. Om du är på sociala medier så kan det vara bra att se över dina sociala media-konton en extra vända. Osäker på om du vill att dina blivande kollegor ska ta del av ditt innehåll? Då kan det vara bättre att ditt/dina konton är låsta.

Skriva CV som barnskötare – receptet för att lyckas

Att skriva ett CV som barnskötare kan kännas svårt, men genom att presentera dig själv på ett tydligt och engagerat sätt, lyfta fram dina erfarenheter och förmågor, och anpassa ditt CV efter varje jobb du söker, har du stora chanser att sticka ut och landa jobbet. Kom ihåg att det viktigaste är att visa vem du är och vad du kan bidra med, för att skapa en trygg och utvecklande miljö för barnen. Och innan du skickar iväg din ansökan – googla dig själv!

Skippa CV – jobba som barnskötare med Pamoja!

Vill du helst slippa skriva ett CV? Kanske känns det både tidskrävande och klurigt, trots flera kloka tips? Då kan Pamoja vara lösningen för dig! Med Pamoja söker du jobb i tre enkla steg – utan CV. För vi är mer intresserade av vad du kan bli än vad du har gjort förut 🙂

Läs mer om hur jobbet funkar här, eller skicka in en ansökan direkt!

Har du frågor? Chatta, mejla eller ring. Vi svarar snabbt och är snälla 🙂