Drömmer du om ett flexibelt jobb där du själv kan välja när och hur mycket du vill jobba? Då är behovsanställning eller timanställning något du borde överväga! Men vad innebär de olika anställningsformerna, och hur fungerar de i praktiken? Här går vi igenom grunderna, klargör skillnader, utforskar fördelar och nackdelar, och ger dig tips för att komma igång.
Behovsanställning och timanställning är två flexibla lösningar som låter dig ta kontrollen över din arbetstid. För många är det en perfekt möjlighet att kombinera jobb med studier, andra intressen eller familjelivet.
Men vad skiljer dessa två anställningsformer egentligen åt, och vilken passar dig bäst? Låt oss utforska det!
Rent juridiskt är varken behovsanställning eller timanställning en anställningsform. Enligt svensk lag finns det bara två olika anställningsformer: tillsvidareanställning (även kallad “fast anställning”) och tidsbegränsad anställning (även kallad “visstidsanställning”).
Däremot pratar man ofta om behovsanställning och timanställning som en anställningsform i vardagligt tal. I båda alternativen gäller att det finns ett tidsbegränsat avtal för anställningsperioden, vilket innebär att både behovsanställning och timanställning har anställningsformen “visstidsanställning”.
Viktigt att veta!
Om en arbetsplats har kollektivavtal kan kollektivavtalet ha egna regler om tidsbegränsade anställningar som ersätter lagens regler. Ta alltid reda på vad som gäller för just den arbetsplats där du vill jobba.
Behovsanställning innebär kort och gott att du arbetar “vid behov”. Din arbetsgivare hör av sig när det finns ett behov av extra arbetskraft, och du väljer om du vill ta uppdraget eller inte. Det är ett upplägg som bygger på flexibilitet, och det finns ingen garanti för hur många timmar du får jobba varje vecka eller månad.
Exempel:
Maria pluggar på universitetet och vill ha ett extrajobb som inte krockar med hennes föreläsningar. Hon får uppdragsförfrågningar från sin arbetsgivare via en app och kan enkelt tacka ja eller nej beroende på sitt schema.
Fördelar med behovsanställning:
Nackdelar med behovsanställning:
Timanställning, å andra sidan, innebär att du får betalt för varje timme du arbetar och att du ofta har ett fast schema över dina timmar. Även om det är ett flexibelt sätt att jobba kan en timanställning ibland innebära lite mer struktur än en behovsanställning.
Exempel:
Adam jobbar i en butik som timanställd. Han vet att han ska arbeta varje onsdag och lördag eftermiddag, men ibland hoppar han också in när en kollega är sjuk.
Fördelar med timanställning:
Nackdelar med timanställning:
Att välja mellan behovsanställning och timanställning handlar till stor del om vad du prioriterar i ditt jobbliv. Här är några frågor att fundera på:
När du har klargjort vad som är viktigast för dig blir det lättare att hitta rätt väg fram.
Är du redo att ge dig ut i arbetslivet som behovs- eller timanställd? Här är våra bästa tips för att lyckas:
Bygg ditt nätverk
Prata med kompisar, familj och andra kontakter inom de branscher du är intresserad av. Använd professionella plattformar som LinkedIn. Många jobb förmedlas via personliga kontakter.
Preppa ett CV
Många företag väljer att använda andra ansökningsmetoder än CV, som till exempel att fylla i ett formulär, svara på frågor eller göra jobbtester. Men inte alla. Därför kan det vara bra att ha ett CV preppat. Lyft fram din erfarenhet, egenskaper och förmågor som passar för rollen, med extra fokus på att jobba flexibelt.
Våga testa olika jobb
När du jobbar som behovs- eller timanställd kan du få möjlighet att prova på nya branscher eller arbetsuppgifter, även om du inte har så mycket erfarenhet. En fantastisk chans att växa och utvecklas, och vem vet – kanske hittar du ditt nästa drömjobb!
Sök jobb via ett bemanningsföretag
Bemanningsföretag samarbetar ofta med många olika företag och verksamheter som har behov av tillfällig personal. Förutom att du blir matchad till uppdrag som passar just dig, och själv slipper leta jobb, får du dessutom en trygg arbetsgivare som tar ansvar för till exempel lön, försäkringar och semesterersättning.
Behovsanställning och timanställning är fantastiska alternativ för dig som söker flexibilitet och frihet i arbetslivet. Oavsett om du ser det som en tillfällig lösning eller ett långsiktigt sätt att jobba, får du både frihet att styra över din egen tid och möjlighet att samla på dig värdefull erfarenhet. Om du dessutom vänder dig till ett bemanningsföretag, som Pamoja, har du stor möjlighet att snabbt få tillgång till jobb som passar dig.
Med Pamoja jobbar du fritt och flexibelt – i skola, restaurang, butik, vård och mer. Uppdragen kan vara både kortare och längre och du kan jobba mycket, lite, ofta eller sällan. Du väljer själv! När du jobbar med Pamoja är du anställd av oss och jobbar tryggt med kollektivavtal. Du matchas alltid personligt till ditt bästa uppdrag och behöver aldrig tävla med kollegorna om jobben. Dessutom – när du jobbar med Pamoja är du aldrig ensam. Vi håller ihop i vått och torrt för vi är vad vi heter 🙂
Här hittar du allt du behöver veta om att jobba med Pamoja.
Frågor? Hör av dig! Vi svarar snabbt och är snälla – i chatt, mejl och telefon.Redan bestämt dig? Sök jobb direkt!
PS. Pamoja betyder tillsammans på swahili 🙂