Det är många som blir lite nervösa inför en jobbintervju. Inget konstigt – det handlar ju om ett viktigt samtal! Ett oslagbart sätt att förbereda sig för intervjun, är just att förbereda sig 🙂 Alltså, skapa de bästa förutsättningar du kan för att nå hela vägen fram till målet (att jobbet blir ditt – yay!)
Här har vi sammanställt nio konkreta tips på hur du förbereder dig inför din jobbintervju. Häng på!
Om det finns en annons eller jobbeskrivning – kolla igenom den en gång till. Vilka förmågor och erfarenheter är viktiga, och vad förväntas du bidra med? Söker du flera jobb samtidigt är det här extra viktigt att lägga tid på!
Om du har gjort en ansökan har du säkert redan förmedlat en bild av hur just du skulle passa för jobbet. Fundera på om det finns något du vill lägga till utöver det du nämnt i din ansökan! Ge exempel på prestationer som visar på förmågor som arbetsgivaren söker (till exempel att du är driven, pålitlig, kommunikativ eller ansvarstagande), och förslag på hur den typen av förmågor kan vara användbara i den nya rollen. Försök vara så konkret du kan!
Det är såklart omöjligt att veta exakt vilka frågor du kommer att få. Men försök att se det ur arbetsgivarens perspektiv. Vad vill hen veta om dig? Och har du några luckor i ditt cv som du kan behöva förklara? Förbered svar! Då kommer du att känna dig tryggare om frågan dyker upp.
Tips!
Gå igenom din ansökan och försök tänka ut vilka följdfrågor du skulle kunna få, baserat på det du nämnt. Förbered konkreta exempel!
Tycker du att det är svårt att prata om dig själv? Då är du inte ensam. Men, det går att bli bra på det! Be en kompis att ställa frågor till dig så får du öva på att svara – lite som ett rollspel. När du sen kommer till intervjun kan hjärnan koppla ihop att du har gjort det här förut och att det gick bra – även om du inte får exakt samma frågor. Smart va? Passa också på att fundera över vad du vill berätta på intervjun.
Tips!
Har du ingen kompis att öva med? Inga problem! Prova att ställa dig framför en spegel och svara på dina frågor högt med dig själv. Det kan kännas ovant i början, men är ett jättebra sätt att öva. Dessutom får du en bra bild av vad din blivande arbetsgivare kommer att se. Visa, även med ditt ansiktsuttryck, att du är engagerad och intresserad.
Intervjun är inte bara till för arbetsgivaren, den är också din chans att få svar på dina frågor och funderingar! Är det något du är nyfiken på eller undrar över? Det behöver inte alls vara kluriga frågor. Men genom att fråga visar du intresse, engagemang och att du verkligen vill ha jobbet. Och det brukar uppskattas av arbetsgivaren. Kommer du inte på en enda fråga, eller får du hjärnsläpp under intervjun? Lugn! Då kan du till exempel säga: “Jag tycker att jag har fått en jättebra bild och jag har fått svar på alla frågor som jag hade”.
Googla på arbetsgivaren. Finns det några nyheter om den? Har verksamheten sociala kanaler? Läs på och samla så mycket information du bara kan. Tänk dig att du är en journalist som gör research inför en artikel. Det ger en skönare känsla att ha lite koll, och det visar dessutom att du är påläst! Söker du jobb i till exempel en butik eller på ett kafé kan du gå dit och spana lite för att känna in atmosfären.
Om du vet namnet på personen du ska träffa visar du att du har koll på läget. Skriv ner personens namn och telefonnummer i mobilen. Det är viktigt att ha om du skulle bli sen (ring och meddela så fort som möjligt!). Kolla personens Linkedin-profil för att få en bild och ett ansikte på personen. Men kom ihåg – saker och ting kan ändras. Bli inte besviken om det dyker upp någon annan på plats.
Att irra runt i panik och komma fram med andan i halsen är något vi helst slipper, eller hur? Kolla upp resvägen ordentligt, och dubbelkolla hur lång tid det tar att åka eller gå till arbetsplatsen. Då slipper du onödig stress och får en mycket skönare start på intervjun! Kommer du för tidigt? Ingen fara. Ta en promenad runt kvarteret, eller visa att du har tid att vänta genom att till exempel säga: “Ursäkta att jag är tidig, det gick snabbare än vad jag trodde. Jag väntar här!”
Är det en videointervju?
Kolla upp tid, plats och vilken typ av teknisk plattform ni ska använda, till exempel Facetime, Zoom eller Google Meet.
Tips!
Testa ljus och ljud före din digitala intervju.
Det är såklart omöjligt att veta exakt vad som kommer att hända i varje steg under en intervju (varken du eller vi har ju en spåkula). Men det går att förbereda sig! Försök att tänka igenom intervjun i huvudet, från att den börjar tills att den slutar. Se framför dig hur du går in med självförtroende, att intervjun går bra (att du fick säga det du ville och att rekryteraren lyssnade uppmärksamt) och att du går ut stolt och rak i ryggen – ett steg närmare målet! Om du förbereder dig kommer du att ligga steget före när det väl är dags för intervju.
Tips!
Fundera på hur det skulle kännas att få jobbet. Till exempel glad, stolt eller peppad! Skriv ner de ord du kommer att tänka på, och ta fram dem igen precis före intervjun för att få en härlig egoboost.
Att komma förberedd till en arbetsintervju gör stor skillnad – både för dig och för arbetsgivaren. Genom att läsa igenom jobbannonsen en extra gång, kolla upp resvägen eller tekniken i förväg, läsa på om företaget och veta vem du ska träffa, kommer du att känna dig både lugnare och tryggare när det väl är dags. Om du dessutom har övat på att prata om dig själv och funderat över vilka frågor du kan få, slipper du bli överraskad under intervjun 🙂
Visualisera också hur det skulle kännas att få jobbet – det boostar ditt självförtroende! Och sist men inte minst: ha gärna några egna frågor redo, så visar du att du verkligen är intresserad av jobbet.
Ingen intervju bokad men i jobbsökartagen? Då tipsar vi om Pamoja!
Med Pamoja jobbar du fritt och flexibelt, och styr över din egen tid. Du väljer själv om du vill jobba mycket eller lite, ofta eller sällan – i skola, restaurang, butik och mer. Du matchas personligt till varje uppdrag och slipper tävla om jobben med kollegorna. En sak till – när du jobbar med Pamoja är du aldrig ensam. Vi håller ihop i vått och torrt!
Här får du veta mer om hur det funkar att jobba med Pamoja.
Med Pamoja söker du jobb i tre enkla steg utan CV. För vi är mer intresserade av vad du kan bli än vad du har gjort förut.
Har du frågor? Chatta, mejla eller ring. Vi svarar snabbt och är snälla! Du kan också söka jobb direkt.