Anställa sommarjobbare – det här behöver du ha koll på!

Aaah, sommaren! Den där tiden på året när allt känns lite lättare och dagarna sträcker sig långa och ljusa framför oss. Det är också den perfekta tiden att öppna upp dörrarna och välkomna extrapersonal som kan hjälpa till under sommarens mest hektiska dagar. Förutom att hjälpa till med exakt det du behöver, där och då, kommer de också med den där extra energin som verkligen kan göra skillnad när den behövs som allra bäst!

 

Checklista för dig som ska anställa sommarpersonal

Men vad ska du tänka på när du anställer tillfälliga sommarjobbare? Vilken anställningsform är bäst? Och finns det några fallgropar att hålla koll på? Lugn, bara lugn. Här bjuder vi på en enkel checklista som du behöver ha koll på när du anställer sommarjobbare till din verksamhet. 

 1. Skriv ett tydligt arbetsavtal: Även om du bara behöver hjälp med några timmar här och där behöver du ett skriftligt avtal som beskriver anställningsvillkor, arbetsuppgifter, arbetstider och lön. En tydlig överenskommelse skapar dessutom trygghet både för dig och din blivande kollega. 
 2. Ha koll på arbetstidslagstiftningen: Har dina sommarjobbare rätt till rast om de jobbar fyra timmar på förmiddagen? Får din personal jobba både kväll och nästa morgon? Du behöver ha koll på, och följa, lagstadgade regler om arbetstider, raster och vila. Det kan se lite olika ut beroende på hur just din personal ska jobba, så ta reda på vad som är aktuellt för just din arbetsplats. 
 3. Schysst lön: Du behöver erbjuda en lön som följer branschstandard, eller gällande kollektivavtal. Den som är timanställd har också rätt till övertidsersättning om arbetstiden blir längre än ordinarie arbetstid.
 4. Försäkring och arbetsgivaravgifter: Som arbetsgivare är du skyldig att betala arbetsgivaravgifter och se till att dina anställda är försäkrade under arbetsdagen. 
 5. Uppsägning och avslut: Se till att du har tydliga regler för uppsägning som följer arbetsavtalet och eventuella kollektivavtal. Det gör att du kan undvika missförstånd och arbetsrättsliga tvister (jobbigt!!)
 6. Skapa en säker och rättvis arbetsmiljö: Det är viktigt att du kan säkerställa att din arbetsplats är trygg och fri från diskriminering och trakasserier. Därför behöver du ha koll på, och följa diskrimineringslagen och arbetsmiljölagen. 

Du kanske redan har koll på allt vad gäller avtal, lagar, regler och försäkringar? Toppen, isåfall!
Ett annat alternativ till att själv anställa sommarjobbare är att hyra personal från Pamoja när du behöver, så löser vi rubbet! 🙂

 

Så funkar det att hyra sommarjobbare från Pamoja

 • Bra personal direkt när du behöver
  Med Pamoja slipper du själv anställa sommarjobbare. Istället får du snabbt och enkelt hjälp med bra personal till restaurang, butik, vård & omsorg och mer, när du behöver. Du betalar bara för den tid du anlitar vår personal. (Det här kan Pamoja hjälpa dig med)
 • Beställ dygnet runt, svar direkt
  Du beställer enkelt i appen, chatten, på telefon eller mejl. Välj det som passar dig bäst. Du får svar direkt och kan ha en person på plats redan inom någon timme.
 • Vi tar fullt arbetsgivaransvar.
  Vår personal är anställda av oss, jobbar tryggt med kollektivavtal och har fast lön per timme. 
 • Vi har krattat manegen
  Vi jobbar proaktivt, långt innan ditt behov uppstår. Vi intervjuar, screenar och testar, bakgrundskollar och anställer, så att du varken behöver annonsera eller välja bland jobbsökare när du behöver bra folk. 
 • Allt ingår – inga överraskningar
  Du kan boka personal från 4 timmar i taget, och får alltid information om pris i förväg. Alla kostnader ingår. Ingen bindningstid, dolda avgifter eller överraskningar. Bara enkelt, snabbt och tryggt. Precis som det ska vara.
 • Kundservice i världsklass
  Har du frågor eller vill veta mer? Hör av dig i chatten, ring eller mejla. Vi svarar snabbt och är snälla:)

 

Bra folk direkt med Pamoja

Att anställa sommarjobbare kan vara en riktig boost för en verksamhet –  oavsett om det är för att tillfälligt ersätta ordinarie personal, eller för att maxa särskilt hektiska dagar med extra personal. Men även om det bara är under en begränsad period är det trots allt en hel del lagar, regler och principer att hålla koll på.

Om du, som många av våra kunder, hellre lägger tid på annat så är Pamoja redo att hjälpa till. Direkt samma dag, eller längre fram. Vi tar fullt arbetsgivaransvar, och du betalar bara för den tid du behöver. Ingen bindningstid, dolda kostnader, eller överraskningar. Bara bra folk direkt. Beställ direkt i Pamoja-appen, mejla, chatta eller ring. Eller fyll i några korta rader här. Vi svarar snabbt och är snälla 🙂