Anställa barnskötare – det här behöver du tänka på
Behöver du anställa en barnskötare till din verksamhet? Grattis! Att rekrytera och anställa personal är roligt! Men inte alltid helt enkelt. Att anställa människor som ska jobba med andra människor (i det här fallet våra yngsta, och kanske viktigaste, medborgare) kan dessutom vara lite extra klurigt. Men lugn i rekryteringsstormen – vi har sammanställt våra tre bästa kom-ihåg och en smart checklista som vi lovar kommer göra det enklare (och smidigare) när det är dags att hitta en ny barnskötare till din verksamhet. Häng på!
Tydliga krav ett recept för smidig rekrytering
Eftersom att barnskötare har en avgörande roll i att skapa en både trygg och stimulerande miljö för barn, krävs inte bara rätt utbildning och erfarenhet utan också särskilda förmågor och egenskaper. För även om alla förskolor behöver följa samma läroplan och regler, kan det ofta se olika ut hur man arbetar; från olika pedagogiska inriktningar till storlek på barngrupper. Genom att tydligt definiera vad som är viktigt för just din verksamhet blir rekryteringsprocessen ofta både smidigare och snabbare – och dessutom en bra grund för ett lyckat och långsiktigt samarbete med din blivande kollega. Här är tre delar du behöver fundera på innan du ska rekrytera en ny barnskötare till din verksamhet:
Utbildning och erfarenhet En examen inom barnomsorg eller pedagogik är ett vanligt grundkrav, men praktisk erfarenhet är också värdefull. Har, eller är din verksamhet inspirerad av, en specifik pedagogisk inriktning? Fundera på vad som är viktigt för just ditt team och verksamhet, både på kort och lite längre sikt.
Egenskaper och förmågor En bra barnskötare ska bidra till att skapa en trygg och kärleksfull miljö där barnen kan utvecklas. Här är egenskaper som empati, tålamod och kreativitet särskilt värdefulla. Fundera också på ditt nuvarande team. Finns det särskilda förmågor eller egenskaper som skulle kunna bidra till att arbetslaget som helhet kan fungera bättre tillsammans?
Bakgrundskontroll och referenser När du anställer personer som jobbar med barn och unga är det särskilt viktigt att du gör en ordentlig bakgrundskontroll och tar referenser. Alla som jobbar i förskola behöver också ha ett godkänt utdrag ur Polisens belastningsregister specifikt för arbete i skola och förskola.
Checklista för dig som ska anställa barnskötare:
Skriv ett tydligt arbetsavtal Även om du bara behöver hjälp under vissa tider är det viktigt att ha ett skriftligt avtal som beskriver anställningsvillkor, arbetsuppgifter, arbetstider och lön. En tydlig överenskommelse skapar trygghet både för dig och din nya kollega.
Ha koll på arbetstidslagstiftningen Se till att följa lagstadgade regler om arbetstider, raster och vila. Det kan se olika ut beroende på hur just din personal ska jobba, så ta reda på vad som gäller för din arbetsplats.
Marknadsmässig lön Erbjud en lön som följer branschstandard eller gällande kollektivavtal. Den som är timanställd har också rätt till övertidsersättning om arbetstiden blir längre än ordinarie arbetstid.
Försäkring och arbetsgivaravgifter Som arbetsgivare är du skyldig att betala arbetsgivaravgifter och se till att dina anställda är försäkrade under arbetsdagen.
Uppsägning och avslut Ha tydliga regler för uppsägning som följer arbetsavtalet.
Om din arbetsplats har kollektivavtal är det här tydligt reglerat i avtalet. En trygghet för både dig som arbetsgivare och din blivande kollega. Här kan du läsa mer om kollektivavtal.
Slipp rekryteringskrånglet – hyr barnskötare från Pamoja!
Vill du slippa krånglet med både rekrytering och anställning? Hyr bra barnskötare från Pamoja!
Vi tar hand om allt – från anställningsavtal till lön, försäkringar och pension. Du kan få hjälp med bra personal direkt samma dag eller längre fram. Du betalar bara för tiden du behöver, och alla kostnader ingår. Vi har självklart kollektivavtal.
Tips! Prova först! Hittar du en talang du vill anställa? Då kan du och dina nya stjärna kroka arm. Det ingår i timpriset när du hyrt en person från Pamoja i minst 30 dagar.