Ny AI-driven jobbmodell löser kompetensbristen

Tre av fyra arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens*. Samtidigt finns det många som vill jobba, men som inte når fram till jobben. En ny unik AI-driven jobbmodell – Pamojamodellen – löser kompetensbristen. Dessutom hjälper modellen till att bryta utanförskapet. En ny undersökning visar att 98 % får det stöd de behöver i jobbet.

– De flesta använder fortfarande samma rekryteringsmetoder som i det gamla industrisamhället. Men det passar varken företag eller människor i dagens digitala och snabbrörliga samhälle, säger Patricia Olby Kimondo, vd och grundare av Pamoja.

Pamoja är en kombination av ett tech-bolag, en arbetsförmedling och ett bemanningsföretag som hjälper företag och organisationer med personal vid brådskande behov.

– Vi vet att kunderna behöver bra folk blixtsnabbt och att de vill vara säkra på att personalen dyker upp i rätt tid och klarar uppdraget. Vi vet att människor vill ha både flexibilitet och trygghet. Vi vet att varken företag eller människor vill bli inlåsta i krångliga avtal eller stå ensamma med allt ansvar. Och vi löser just det, säger Patricia Olby Kimondo.

Undersökningen visar att 98 % av Pamojas personal får det stöd de behöver i jobbet.

– Vi är stolta över att människor söker sig till oss på Pamoja. Under ett år anställer vi fler än 2000 personer och vi fortsätter att växa. Vår undersökning visar att hela 80 % anger att de fått kunskaper som de kommer att ha nytta av i sitt framtida arbetsliv. Inom skola har nästan varannan beslutat sig för att utbilda sig vidare efter att ha provat jobbet i skola genom oss, säger Stina Astner, Kommunikationschef på Pamoja.

Pamojamodellen består av flera delar. En AI-baserad plattform säkrar fördomsfri rekrytering och blixtsnabb matchning. Det är snabbt, enkelt och tryggt både för den som söker personal och den som söker jobb. Den avancerade tekniken kompletteras sedan med strukturerat stöd och coachning under tiden man jobbar.

– Vi har vänt på den klassiska rekryteringsmodellen. Vi är inte så intresserade av vad folk har gjort förut, istället har vi utvecklat moderna, effektiva metoder för att ta reda på vad människor vill och klarar framöver. Samtidigt går vi inte i fällan att tro att tekniken kan ersätta den mänskliga närvaron. Vi lämnar varken personal eller kunder åt sitt öde. För att tekniken ska göra skillnad krävs också personligt engagemang, säger Patricia Olby Kimondo.

– Vårt sätt att jobba gör att fler människor kan få upp ögonen för yrken de kanske aldrig tänkt på tidigare. Det gör att företag och organisationer kan få hjälp att hitta kompetens även där det råder extrem brist. Det är en win-win-win; för den som jobbar, för kunden och hela samhället som bättre tar tillvara människors potential, sammanfattar Patricia Olby Kimondo.

Bakgrund
Undersökningen genomfördes i juni och oktober 2022 och skickades till 892 anställda som jobbar med Pamoja. (Dessa personer är inte utbildade lärare eller pedagoger).

*Källa: Manpower Group

För mer information, kontakta:
Patricia Olby Kimondo, vd och grundare People Productions,
patricia.kimondo@peopleproductions.se

Stina Astner, Kommunikationschef People Productions,
stina.astner@peopleproductions.se

Företagspresentation
Pamoja är en smart jobbtjänst för bra folk och bra jobb. För den som vill jobba flexibelt och tryggt – och den som behöver bra folk snabbt. I skola, restaurang, butik och mer. Pamoja (tillsammans på Swahili) är också en app och en plattform som låter människor och företag jobba som de vill leva.

Under mer än 20 år har vi utvecklat moderna och effektiva metoder för att hitta talanger med potential. Hos oss får människor både prova riktiga, viktiga jobb under trygga former och en språngbräda att ta sig vidare till nya möjligheter.

Pamoja är folk från 18-78 år med bakgrund i fler än 90 olika nationaliteter. En del är nybakade gymnasiestudenter och hoppfulla högskolestuderande. Andra är mitt-i livet-människor som vågar göra verklighet av gamla eller nya karriärdrömmar. Vissa är pensionärer på pappret men vill fortsätta att göra mer för fler. Helt enkelt talang i många former från olika håll. Under ett år är vi fler än 2000 personer och vi fortsätter att växa.

Pamoja är en del av People Productions. Gemensamt för våra bolag är att de bygger på ett starkt engagemang för människor och samhälle. Vill du veta mer? Chatta, mejla eller slå en signal.

Resurser